| Nieuws

Schapenscheerdersfestival & Wolfeest in Balloo

Het Schapenscheerdersfestival & Wolfeest in Balloo is een groots evenement. Terwijl op zaterdag 11 en zondag 12 juli de schapen worden geschoren is er heel veel te beleven voor jong en oud. Het wolfeest is een grote fair met meer dan 70 stands met bijzondere en ambachtelijke producten. Lekkernijen, robuuste broodplanken, originele lampen, hamamdoeken, handgemaakte tassen, stoere laarzen, regenmutsjes, hoeden en een uitgebreide sortering tuinplanten

De nadruk van het festival ligt op wol. Wol is kunstzinnig, veelzijdig, ambachtelijk, maar vooral: wol is weer hip! Met dit Schapenheerdersfestival en Wolfeest kan iedereen de bijzondere kwaliteiten en veelzijdigheid van de wol van de Herders van Balloo ontdekken. In het Wolatelier bij de schaapskooi hebben een aantal spinsters, breisters, weefsters en viltsters een prachtige wolcollectie opgebouwd. Er zijn workshops en demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop. Van ruwe vachten tot luxe woontextiel en van truien tot kunstzinnige sieraden.

Schapenheerder Ype van der Wooude geeft op zondag een workshop schapen scheren, Beatrice Waanders van The Soft World geeft een workshop ruwe vacht vilten en verder kun je wol verven met natuurlijke stoffen. In het Wolatelier is het oude weefgetouw uit 1850 in werking te zien. Voor de jeugd is het schapen scheren altijd al een bezienswaardigheid geweest, maar er zijn ook creatieve activiteiten met wol. Kinderen kunnen een zeepje inpakken in een jasje van vilt, wilgenteen vlechten of sieraden maken.