Laat u inspireren

Laat u inspireren door de prachtige kunstwerken in het hoofdgebouw Havezate op Hof van Saksen. Duik in het Drenthe van Paul Wieggers, ontmoet de intimi van Sam Drukker, droom weg bij de beesten van Pieter Pander en sta even stil bij het grootste stilleven van Henk Helmantel. De kunstcollectie op Hof van Saksen bestaat uit een unieke verzameling van internationaal bekende schilders.

Lezing Henk Helmantel

Heeft u interesse in een lezing? Op Hof van Saksen wordt deze gegeven door kunsthistorica drs. Anne Knipping.
Meer informatie

Henk Helmantel

Een van de belangrijkste figuratieve kunstenaars van Nederland is Henk Helmantel. Hij staat bekend om zijn stillevens en kerkinterieurs waarin de kleinste details met zorg zijn uitgewerkt. Helmantel schildert graag alledaagse voorwerpen met een bijzonder doordachte compositie. Niets in zijn kunstwerk ligt er per toeval bij.

Sam Drukker

In 2011 werd Sam Drukker, een meester in portretten, verkozen tot Kunstenaar van het Jaar. Drukker werkt met een karakteristieke afwisseling van brede en smalle verfstreken. Met zijn bijzondere stijl legt hij het hart van de modellen bloot.

Paul Wieggers

Tijdens de jeugd van Paul Wieggers wist hij nog niet dat hij een carrière als schilder zou beginnen. Pas vanaf zijn 26e levensjaar zette hij deze stap. Wieggers laat zich inspireren door landschappen zoals we die nu nauwelijks meer in Nederland kennen. Niet het rumoer van de stad maar de kleinschalige, intieme omgeving schildert hij uiterst realistisch met ontelbare verfijnde penseelstreken.

Pieter Pander

Paarden in de stal, een zwartbont kalfje, een jonge kraai en honden in alle soorten en maten. Met het portretteren van dieren is Pieter Pander beroemd geworden. Verrassend genoeg schildert Pander ook soms industriestukken die hij voornamelijk uitvoert in sfeervolle kleuren met fijne details en soms flinke contrasten. Pander is een meester in het weergeven en indelen van de ruimte.

Louis Albert Roessingh

De Nederlandse kunstschilder en dichter Louis Albert Roessingh was een geboren en getogen Drent. Met stemmige, bijna sombere kleuren zette Roessingh het Drentse landschap op het doek. Zijn penseelstreken waren vrij fijn, maar toch duidelijk zichtbaar. Met zijn karakteristieke schilderstijl wist Roessingh het weidse en stille van de Drentse heide perfect vast te leggen.