Laat u inspireren

Laat u inspireren door de prachtige kunstwerken van kunsthandel Collectie Harms Rolde verspreid over het resort en in het hoofdgebouw Havezate. Duik in het Drenthe van Paul Wieggers, ontmoet de intimi van Sam Drukker, droom weg bij de beesten van Pieter Pander en sta even stil bij het grootste stilleven van Henk Helmantel. De kunstcollectie op Hof van Saksen bestaat uit een unieke verzameling van internationaal bekende schilders.

Henk Helmantel

Een van de belangrijkste figuratieve kunstenaars van Nederland is Henk Helmantel. Hij staat bekend om zijn stillevens en kerkinterieurs waarin de kleinste details met zorg zijn uitgewerkt. Helmantel schildert graag alledaagse voorwerpen met een bijzonder doordachte compositie. Niets in zijn kunstwerk ligt er per toeval bij.

Sam Drukker

In 2011 werd Sam Drukker, een meester in portretten, verkozen tot Kunstenaar van het Jaar. Drukker werkt met een karakteristieke afwisseling van brede en smalle verfstreken. Met zijn bijzondere stijl legt hij het hart van de modellen bloot.

Paul Wieggers

Tijdens de jeugd van Paul Wieggers wist hij nog niet dat hij een carrière als schilder zou beginnen. Pas vanaf zijn 26e levensjaar zette hij deze stap. Wieggers laat zich inspireren door landschappen zoals we die nu nauwelijks meer in Nederland kennen. Niet het rumoer van de stad maar de kleinschalige, intieme omgeving schildert hij uiterst realistisch met ontelbare verfijnde penseelstreken.

Pieter Pander

Achter de eigenzinnige portretten van Pieter Pander (1962) gaat altijd meer schuil dan de toeschouwer op het eerste gezicht kan zien. Pander is een vooraanstaand figuur in de portretschilderkunst van het Hedendaags Realisme. Hij portretteert niet alleen mensen (jong en oud), maar staat ook bekend om zijn indringende dierportreten. Pander hanteert een beperkt en kenmerkend palet, dat voornamelijk bestaat uit blauw, grijs, wit en bruin.

Ton Dubbeldam

Ton Dubbeldam (1957) schildert herkenbare, karakteristieke plaatsen. Maar daar laat hij het niet bij. Door bepaalde elementen uit te vergoten, transformeert deze bekende taferelen tot iets onherkenbaars. Speelse weerspiegelingen van het zomeravondlicht verlenen het wateroppervlak een sprookjesachtig aanzien. Met zijn werken opent Dubbeldam een venster naar een werkelijkheid zonder grenzen waar realisme en abstractie in elkaar over lopen.

Joke Frima

Joke Frima schildert de alledaagse schoonheid van de natuur. Van een eenvoudige, zachtgele peer tot een breekbare komkommerbloem en een sierlijke Oost-Indische kers. Ze laat haar palet ook door de natuur dicteren: in haar schilderijen gebruikt ze heldere groenen, opgesierd met meer opvallende tinten in de details, zoals bloemen. Het afbeelden van de werkelijkheid in al haar pracht en praal is voor Joke Frima een doel op zich geworden.

Ilse Oelbers

Ze zijn niet in een oogopslag te vatten, de bronzen en houten sculpturen van Ilse Oelbers (1964). Oelbers beeldt voornamelijk mensen af, maar bij uitzondering ook dieren. Vaak zijn de sculpturen niet helemaal ingevuld; er ontbreken delen. Het resultaat van deze technieken zijn figuren van brons en hout die haast lijken te ademen. Pure schoonheid, verborgen in brons en hout.

Bert Kiewiet

De bronzen beelden van Bert Kiewiet (1918 - 2008) tonen niet de kleinste details, maar lijken toch levensecht. Kiewiet was dol op mensen en beeldde hen graag af in hun dagelijkse omgeving in Drenthe. Hij was ook een onovertroffen verbeelder van de oude ambachten. Zo maakte hij een oude boerin die melkbussen aan het boenen is, een groepje boeren op de markt en een wijkverpleegster met haar fiets. Kiewiet geeft met zijn beelden een kijkje in het dagelijks leven van gewone mensen door de eeuwen heen.

Eja Siepman van den Berg

De bronzen en marmeren beelden van Eja Siepman van den Berg (1943) zijn sierlijk en verstild. De mens is zonder uitzondering het onderwerp; meestal vrouwen of meisjes. Haar sculpturen zijn altijd onmiddellijk herkenbaar aan de mate van stilering: elk beeld wordt zorgvuldig afgewerkt, totdat er een spiegelglad oppervlakte ontstaat. Van den Berg is opgeleid aan de Amsterdam Rijksacademie en heeft daar een uitstekend gevoel voor de menselijke anatomie verworven. Haar inspiratiebronnen zijn onder andere de oude Griekse kouroi, maar ook meer moderne meesters als Brancusi hebben haar beïnvloed. In 2017 werd van den Bergs klassieke maar toch zo moderne oeuvre bekroond met de prestigieuze Wilhelminaring.

Bastiaan de Groot

Een goede sculptuur moet een emotie of belevenis overbrengen, vindt Bastiaan de Groot. Het moet iets doen met de toeschouwer, maakt niet uit wat. Voor de beeldhouwer zit de betekenis in eerste instantie in het materiaal. “Ik ben gefascineerd door steen.”, aldus de Groot. De kracht van zo’n stuk steen is verborgen in eonen-oude lagen. De kunstenaar beziet het als een vorm van energie, die je met bepaalde technieken naar buiten kunt brengen en kunt geleiden. Hij ziet de toepassing overal op de wereld, onder andere in de grote stenen bij Stonehenge en de piramiden in Egypte. Door zijn oeroude brokken stenen te bewerken totdat er specifieke onderwerpen en composities ontstaan, creëert de Groot krachtige sculpturen die elk een eigen verhaal vertellen.